czwartek, 14 listopada 2013
Jak wybrać funkcjonalny i praktyczny blat kuchenny?
Kuchnia jest centralnym pomieszczeniem będącym częścią każdego mieszkania, czy domu. Nie bez fałszu nazywana jego tętniącym życiem sercem, w którym spotyka się cała rodzina i przyjaciele, by przy wspólnym posiłku spędzić ze sobą trochę czasu, poświęconego na rozmowy i zwierzenia. Stylizacja kuchni nie jest, zatem łatwym i prostym zadaniem, wymaga, bowiem twórczego podejścia do tematu związanego z urządzeniem wnętrza.
Z całą pewnością, oprócz nowoczesnego sprzętu AGD, eleganckich szafek i kolorów ścian, blaty kuchenne stanowią istotny element mebli. Bardzo często blat pełni rolę zarówno miejsca roboczego, przydatnego podczas przygotowywania posiłków, jak i praktycznego stołu.
Inwestując w blat szczególną uwagę należy zwrócić na materiał, z którego został wykonany, oraz jakość i estetykę wykończenia.
W ofertach sklepowych znajdują się ciekawe modele spełniające oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Szeroka gama produktów, dostępna w różnorodnej kolorystyce i wymiarach gwarantuje znakomite efekty dekoracyjne, podkreślające styl i wystrój, w którym kuchnia została urządzona.
Największą popularnością i zainteresowaniem klientów cieszą się blaty laminowane charakteryzujące się doskonałą trwałością i odpornością na zabrudzenia. Potrafią całkowicie odmienić wystrój wnętrza, dostępne w szerokiej gamie barw i ciekawych motywach ozdobnych. Dobre parametry gwarantują długie lata eksploatacji, ponieważ nie będą ulegać pęcznieniu, ani rozwarstwieniom obniżających jakość użytkową. Do pielęgnacji blatów laminowanych należy używać delikatnych szmatek, najlepiej z mikrofibry, oraz płynu do naczyń rozcieńczonego z ciepłą wodą.
W rustykalnych, klasycznych, oraz nowoczesnych kuchniach znakomitym akcentem ozdobnym są blaty kamienne. Wysokiej jakości marmur, czy granit prezentuje się elegancko i luksusowo. Ogromną zaletą materiału jest odporność na zarysowania, działanie wysokich temperatur i wilgoci, oraz uszkodzenia mechaniczne. Jedyną wadą konstrukcji wyprodukowanych z kamienia jest wysoka ceną zakupu. Blaty należy czyścić specjalnymi preparatami, takimi jak woski, które nadają intensywnej i nasyconej barwy.
Alternatywą dla drogich blatów kamiennych są syntetyczne blaty imitujące naturalny kamień.
Blaty kuchenne wykonane z drewna idealnie nadają się do kuchni ekologicznych, ale równie dobrze sprawdzają się w każdym stylu i wystroju wnętrza.
Najbardziej praktyczne są blaty klejone, bardziej wytrzymałe i trwałe od modeli z litego drewna. Charakteryzują się ciekawym usłojeniem i naturalną kolorystyką. Niestety nawet zabezpieczona lakierem powierzchnia nie jest odporna na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne.
Decydując się na blat drewniany najlepiej zainwestować w konstrukcję klejoną, wykonaną z egzotycznych gatunków drzew, takich jak iroko, merbau, czy teak. Nie można również zapominać o prawidłowej pielęgnacji preparatami przeznaczonymi do czyszczenia i konserwacji powierzchni drewnianych.
Wybierając blat na pierwszym miejscu najlepiej postawić funkcjonalność i wytrzymałość, dopiero później zastanowić się nad rodzajem materiału, z którego został wyprodukowany, oraz kolorem pasującym do stylu, w którym kuchnia została urządzona.
Jeżeli blat wykorzystany zostanie do obudowy szafek dolnych, lub wyspy kuchennej może być akcentem kontrastującym z barwą frontów, lub efektywnie tworzyć spójną i harmonijną całość z odcieniem mebli.
Po dokonaniu zakupu i montażu blatu pozostaje już tylko radość z nowo nabytego mebla, który stanie się częścią kuchni na kilka kolejnych lat eksploatacji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz